17 czerwiec 2019

XVIII Powiatowy Konkurs Kulinarny Potraw Regionalnych Czerniewice 2019

16 czerwca 2019 r. w Czerniewicach już po raz XVIII odbył się Powiatowy Konkurs Kulinarny Potraw Regionalnych. Głównym punktem programu była prezentacja i degustacja potraw przygotowanych przez gospodynie z gminnych kół gospodyń wiejskich w powiecie tomaszowskim. W tym roku na stołach królowała „Kuchnia Warmii i Mazur”. Gminę Tomaszów Mazowiecki reprezentowało KGW z Twardej pod przewodnictwem Marianny Mierzwy, które swoją obecnością wspierał wójt Franciszek Szmigiel i inspektor ds. kultury Maria Robak. Panie do oceny konkursowej przygotowały: danie iście królewskie, Pstrąga faszerowanego w warzywach. Ponadto na stole można było skosztować: dzyndzałki warmińskie, karmuszkę z mazur, kluski parowe z jagodami i przepyszne ciasta. Komisja konkursowa po degustacji wszystkich potraw konkursowych przyznała naszej reprezentacji II miejsce.

Kalendarz